„Creator, Carte, Cititor este o temă stringentă, previzionând să cuprindă un număr tot mai larg de participanți, în condițiile în care există tot mai puțini români interesați de lectură, dar și de fenomenul cultural, în general, în măsura în care bibliotecile sunt aproape abandonate, iar politica de subvenționare a cărții, a scriitorilor este tot mai anemică.
Creator, carte, cititor este o triadă funcțională, marcând, în egală măsură, nivelul valoric al scriitorilor și al receptorilor, cele două entități aflându-se în oglindă. Patrimoniul național are o componentă importantă în istoria literară. Scriitorii, aflați într-o succesiune estetică, înalță de la o generație la alta construcția imaginației și a limbii. Omul lipsit de orizont cultural are o trăire amputată, este păgubit din punct de vedere al sensibilității, este un sclav al prezentului încremenit în inerție, un mutilat căruia îi lipsește fața expresivă.
Literatura, cultura se bazează pe tradiție, iar cartea conservă și transmite mai departe bunurile câștigate de înaintași. Citim pentru a cunoaște mai mult, pentru a înțelege rostul existenței, pentru a ne detașa de noi înșine, îmbogățindu-ne sinea. Câștigurile cititului sunt multiple, întregindu-ne ființa socială, morală, culturală. Niciodată cititul nu este o pierdere de timp, ci o câștigare a acestuia, o izbândă asupra ignoranței.
Pentru județul Olt, proiectul a inclus mai multe instituții, Fundația Romanian Business School, Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina, Inspectoratul Școlar Județean Olt, și s-a desfășurat în mai multe etape: una inaugurală în cadrul bibliotecii, alta online, constând într-un atelier de marketing cultural pentru scriitori, susținut de doamna Anca Roxana Constantinescu, expert marketing și actriță la Teatrul Național București, și, în final, un spactacol de muzică și poezie. Proiectul a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
A fost o activitate desfășurată firesc, atractivă, lipsită de morgă și de formalism, bazată pe comunicare, pe învățare, pe schimb de experiență. Participarea unor scriitori, a unor artiști importanți a dat personalitate și profesionalism întregului proiect. Asemenea demersuri, bine aplicate, eficiente, desfășurate cu seriozitate, dau speranțe pentru schimbări ale paradigmei culturale.”
- Paul Aretzu, scriitor